piątek, 2 grudnia 2011
325. Australia
Maxi card z Australii przedstawiający orzechy makadamii. Makadamia to rodzaj drzew z rodziny srebrnikowatych (Proteaceae). Należy do niego 9 gatunków i 1 mieszaniec. Występują dziko w Australii, na Nowej Kaledonii i na Sulawesi. Uprawiane są obecnie również na Hawajach i w Afryce Południowej. Makadamia została odkryta w Australii 1857 roku przez botanika Waltera Hilla, który nadał roślinie nazwę Macadamia na cześć swojego przyjaciela, Johna McAdama. Makadamia uprawiana jest dla smacznych orzechów, których jądro składa się w 77% z tłuszczów, w tym kwasów jednonienasyconych, białka i innych składników odżywczych. Charakteryzują się masłowatym, mało słodkim smakiem. Całe lub siekane używane są jako przekąska, dodatek do ciast, herbatników oraz farszy, aromatycznych past, ryżu oraz sznycli. Mielone wykorzystywane są jako dodatek do wyrobów cukierniczych, lodów, czekolad oraz deserów. Orzechy w skorupkach możemy przechowywać do roku. Największym producentem obecnie jest Australia produkująca 100 tysięcy ton orzechów rocznie. Olej produkowany z orzechów znajduje zastosowanie również do produkcji kosmetyków. Warto także nadmienić, że orzechy makadamii są silnie trujące dla psów, dlatego najlepiej trzymać je z dala od naszych pupilów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz