Jack Daniel's - amerykański burbon produkowany od 1866 roku. Filtrowany przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Ten proces trwa około 10 dni i nadaje mu charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel's nie jest określany mianem burbonu, lecz Tennessee Whiskey.
Wynaleziony został przez Jaspera Newtona "Jacka" Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce
dostępne są trzy rodzaje tej whiskey: Jack Daniel's Old No. 7,
Gentleman Jack Daniel's, Jack Daniel's Single Barrel. Występują również
wersje niedostępne w Polsce, jest to między innymi Jack Daniel`s Green
Label, który jest pozycjonowany niżej niż No. 7. W odróżnieniu od tak
zwanej "czarnej etykiety" beczki leżakują na dolnych partiach magazynu,
gdzie różnice temperatur są mniejsze dla poszczególnych pór roku.
Whiskey rozlewana jest w charakterystyczne kwadratowe butelki z czarną etykietką
najczęściej o pojemności 0.5 l, 0.7 l lub 1 l (rzadziej spotykane są
również 0.05 l, 0.75 l, 1.75 l i 3 l). Kształt butelki zbliżony do
prostopadłościanu z szyjką.
Świetna kartka, świetna marka, której nie trzeba reklamować, a jak się reklamuje, to z klasą. Takie reklamowe, to ja mogę otrzymywać.
sobota, 12 maja 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz