Tęskniliście? Bo aż wstyd. Ostatnia notka z lipca! Ale wiele się u mnie dzieje i nie mam czasu na pocztówki. Ochoty zresztą też. No, ale powoli wracam. Oczywiście z kolejnym obiektem unesco (Agatko, nie bij!)
Co na kartce? Plantacje agawy i tradycyjne wytwórnie tequili w stanie Jalisco.
Tequila to meksykański wysokoprocentowy napój alkoholowy.Trunek jest
destylatem sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Należy podkreślić,
że tylko destylowany sok, a nie żadną inną część agawy niebieskiej można
nazwać tequilą. W wieku XVII, około 1600 roku, Don Pedro Sánchez de
Tagle, markiz Altamiry, zapoczątkował przemysłową produkcję tequili na
terenie dzisiejszego Jalisco. W 1608 roku tequila została opodatkowana.
Tequilę w formie, jaką znamy ją dzisiaj wyprodukowano po raz pierwszy na
początku XIX wieku w Guadalajarze (Meksyk). Bardzo długo tequila była
trunkiem lokalnym nie cieszącym się wielką popularnością. Zmieniło się
to na początku nowego tysiąclecia, kiedy więcej marek trunku pojawiło
się na rynku. Wtedy to tequila zyskała ogromną popularność, będąc w
trójce najlepiej sprzedających się alkoholi mocnych. Nazwa tego trunku została bezpośrednio przyjęta od nazwy meksykańskiego miasteczka Tequila w stanie Jalisco, gdzie głównie produkowana jest tequila. Uważa się, że słowo to pochodzi z języka rdzennych mieszkańców regionu nazywanego nahuatl
i oznaczało "miejsce uprawy roślin", "miejsce dzikich ziół", "miejsce,
gdzie tną" lub "miejsce pracy". Według historyka Jose Maria Muria nazwa
pochodzi od dwóch słów języka nahuatl – tequitl (zadanie, obowiązek, praca) oraz tlan (miejsce). Inne źródła podają, że słowo tequila oznaczało "kamień, który tnie".
wtorek, 23 października 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Tequila! Ładna kartka, taka... orzeźwiająca :D
Jak zrobiłaś ten świetny szablon? :pala:
mam taką samą więc wyjątkowo nie zazdroszczę :P
Gdybym nie dostała dzisiaj 15 kartek UNESCO-wych z Portugalii, to bym Ci baaaardzo zazdrościła, a tak zazdroszczę tylko trochę :D
Prześlij komentarz